Projekt „Výsadba alejí ve Slatině – každá rodina má svůj strom“ se kvůli nouzovému stavu mění

Vzhledem ke všem vyhlášeným všem opatřením, neproběhne akce „Výsadba alejí ve Slatině – každá rodina má svůj strom“ v plánované podobě.


Protože stromy začínají rašit (pučet) a už „chtějí do země“, musíme je vysadit vlastními silami. Zájemci však o své stromy nepřijdou, jen si je sami nezasadí, ale budou je „ADOPTOVAT“ a pak o ně následně pečovat.

Původní projekt:

Název akce: Výsadba alejí ve Slatině – každá rodina má svůj strom

Iniciátor a realizátor: Obec Slatina, 742 93 Slatina č. 1

Místo realizace: Katastrální území Slatina u Bílovce

Datum realizace: jaro – podzim 2020

Počet a druh: 110 kusů ovocných a neovocných stromů (švestka, hruška, lípa, jeřáb, třešeň, dub, javor)

Obec Slatina je součástí přírodního parku Oderské vrchy a nadmořská výška se pohybuje v rozmezí 415 až 464 m n.m. Průměrná teplota se pohybuje 7-8°C, srážkový úhrn ve vegetačním období činní 400-450 mm.

Obec dlouhou dobu věnuje pozornost zeleni v obci a péči o ni. Plánovaná výsadba je vlastně z části obnova již původních alejí kolem státní silnice, dále je to nová výsadba zeleně kolem polních cest, které spojují, buď obec s naší místní částí Nový Svět, nebo cesty z obce do blízkých lesů. Všechna tato místa jsou často navštěvována nejen občany naší obce.

Záměrem celé akce je dobrovolné zapojení občanů obce a případně zájmových složek do uvedeného projektu. Zájemce si sám vybere místo a druh stromu dle zpracované dokumentace. Poté mu realizátor zajistí potřebnou dřevinu a společně s ostatními zájemci pod odborným dohledem bude provedena vlastní výsadba. Rovněž další údržba a zajištění bude prováděno pod odborným dohledem.

Cílem celého projektu je samozřejmě zlepšení životního prostředí a vrácení stromů do přírody, ale rovněž vytvoření nového krajinného prvku, který je a bude hojně navštěvován našimi občany.

V úspěšné realizaci celé akce potom vidíme hlavně zapojení občanů do života v obci, jejich podíl na obnově zeleně a také, že svou následnou péčí předejdeme případným negativním jevům.

Konečným efektem budou nová místa k setkávání, aktivnímu i pasivnímu odpočinku a podpora vzájemné pospolitosti na malé obci.