Kácení máje začalo tradičním „pozýváním“ a průvodem z hřiště

Prakticky od sobotního rána 26. května 2018 probíhala v obci Slatina již tradiční akce Kácení máje. Vše začalo okolo desáté hodiny, kdy od místní hasičské zbrojnice vyrazil průvod více než dvacítky umně maskovaných lidí, kteří měli jediný úkol – pozvat celou obec na odpolední vrchol programu u kulturního domu.
Ve tři hodiny odpoledne pak všichni aktéři za doprovodu místních mažoretek a dechové hudby vyrazili s královnou máje ve svém středu z fotbalového hřiště až na prostranství u kulturního domu.

Tam následně krátce vystoupila Dechová hudba Slatina, následně mažoretky Ještěrky Slatina a po této kulturní vložce bylo dvojicí Iřik a Iřik náhodně vylosováno několik přihlížejících mužů a žen. Ti se – dle určených funkcí – fyzicky zapojili do pokácení májky.

Vysoká bezpečnost byla zajištěna, každý měl na hlavě ochrannou přilbu – pro každou z funkcí jiný typ i barva.

Dvojice dělostřelců v závěru velmi precizně a zřejmě poprvé v historii trefila kmen májky z kanónu na vzdálenost přibližně 30 metrů a strom se tak následně svalil k zemi.

Po společném tanci s královnou máje a vydražení špičky májky následovala volná zábava, doprovázená klaunem Hopsalínem pro ty nejmenší, hudební skupinou Adele revival a taneční hudbou.