Při kácení máje pan farář požehnal novému hasičskému vozu, akce byla zahájena jedinečným průvodem obcí


Ze života v obci - 29.05.2016

Sobota byla už od ranních hodin v obci velmi veselá, samotnému odpolednímu – téměř slavnostnímu – aktu totiž předcházelo tradiční „pozývání“. Při něm představitelé obce, školy, hasičů, dechové hudby, spolku Jako Za Mlada a jiných podobných živlů procházejí v maskách obcí a zvou lidi na odpolední zábavu u kulturního domu.

Ve Slatině tak po zhruba čtyřhodinovém úvodu nemohl existovat nikdo, kdo by nevěděl, že se „ve tři sejdem u kuľturaka“.

Průvod masek vyrazil za doprovodu Dechové hudby Slatina obcí z místního hřiště na prostranství u kulturního domu. Tam poté proběhla zábavná scénka. Letošním tématem byli hasiči – ti dojeli pod májku se starou Avií, která přímo na místě na dobro dosloužila.

Přizván byl tedy rádobyobchodník s automobily, který hasičům dodal zcela novou čórku – tedy „novu aviju“ na podvozku Mercedes-Benz Sprinter. Krátce po příjezdu nového vozu na scénu byla vyhlášena pauza, která trvala až do doby, než se nebe vypršelo.

Místní pan farář P. Mgr. Piotr Rak, ThLic. následně před nastoupenou jednotkou novému vozu požehnal a automobil zůstal na místě pro ukázku občanům. Že se vozidlo na bezmála 4 miliony korun v obci neztratí se ukázalo v další půlhodince, kdy vyjelo k ostrému zásahu, spojenému s čerpáním vody po zmíněné průtrži mračen.

Program poté pokračoval tancem s královnou máje a dražbou májky. Výtěžek bude použit na Cestu pohádkovým lesem pro naše nejmenší. Pro ty byl určen i zábavný program, který trval až do večerních hodin.

Po jednadvacáté hodině vyšlehl ze střechy kulturního domu ohňostroj.





Fotogalerie k článku