Vážení spoluobčané,

dlouho očekávané jaro je tady, snad nejen podle kalendáře, ale i poslední teplejší dny tomu plně nasvědčují. Když se ještě poohlédnu trošku zpět, tak letošní zima se vydařila a dala možnost nejen bruslit na požární nádrži, ale také rovněž sáňkovat a využívat jiné zimním radovánky. Zimní údržba místních komunikací i části chodníku, dle mého názoru, byla také vcelku bez problémů. Teď ještě uklidit množství posypového materiálu, který po údržbě zůstal. Mnozí už tak učinili, za což by jim chtěl poděkovat.

V závěru loňského roku jsme finišovali s dodělávkou „Rozhledny Slatina“. Vše se povedlo a zbývající drobné terénní úpravy a mapy, které budou umístěny na rozhlednu, se dodělávají. Už první slunný víkend ukázal, že o tuto atrakci je velký zájem nejen občanů ze Slatiny, ale i širokého okolí. Snad si všichni tohoto díla budou vážit a nebude nutno častých oprav. Slavnostní otevření musíme naplánovat a už teď všechny srdečně zvu. Součásti zpravodaje je vystřihovánka, kterou si můžete sami vystřihnout a sestavit.

Podali jsme několik žádosti o dotace, nejen na práce v lese, ale rovněž na opravu místní komunikace na Novém Světě a opravu budovy za naší školou, kde by měla vzniknout polytechnická a environmentální dílna pro naše děti. Ještě budeme podávat žádost na obnovu rybníku pod Ohradou, který je v majetku obce a pečuje o něj Rybářský spolek Slatina. Rovněž intenzivně hledáme prostor pro venkovní fitness hřiště.

Dále jsme si nechali zpracovat studii na možnost rozšíření naši staré dobré tělocvičny. Bohužel studie ukázala neekonomičnost a vlastně i rozměrově nemožnost zrealizovat tento záměr. Takže, jedině postavit „někde“ novou halu.

Je samozřejmě připraveno nebo se připravují i další akce, jako pergola na Novém Světě, schody u pošty, dodělání studny u hřbitova, další část kolumbária, výměna střechy budovy za tělocvičnou či další menší projekty.

Naše obec se opět zapojila do 3. výzvy kotlíkových dotací, které budou vyhlášeny Moravskoslezským krajem. Novinkou je, že je možno v rámci této výzvy požádat o bezúročnou půjčku až do výše 200 tisíc na pořízení nového ekologického zdroje topení. Kdo z občanů projeví zájem o informaci v této záležitosti nebo již je rozhodnut využít této výzvy, žádám ho o sdělení svého záměru na obecní úřad.

Upřímně bych chtěl poděkovat a vyzdvihnout 80 bezpříspěvkových odběrů krve, kterého docílil pan David Zaoral z Nového Světa.

Vážení spoluobčané, již proběhly některé tradiční akce koncem a počátkem roku. Všechny se dle mého názoru i Vašich ohlasů vydařily, za což děkuji pořadatelům. Jak si můžete přečíst na jiném místě zpravodaje, čeká nás v dalším období mnoho zajímavých akcí a rovněž si Vás dovoluji pozvat na již 2. zasedání nového Zastupitelstva obce Slatina.