Včely a včelaři ve Slatině a na Novém Světě

V obci Slatina včelaří 12 včelařů, kteří mají 80 včelstev, na Novém Světě je jeden včelař se sedmnácti včelstvy. Všichni jsme organizováni v základní organizaci v Bílovci. Do této ZO patří 21 obcí (od Výškovic po Lhotku až k Odrám).
V současné době ubývá včelstev celostátně a tak i ve Slatině jejich počet každoročně klesne i když nijak výrazně. Včelky jsou nemocné, stejně jako příroda a ovzduší. Léčíme je chemickými přípravky proti brouku varroa destructor, ale v mnoha případech jsou včely tak oslabeny, že umírají. V obci máme dva včelařské důvěrníky, kteří zprostředkovávají styk s výborem v Bílovci a slatinskými členy.

Průměrný výnos medu na jedno včelstvo byl v loňském roce 17 kg, vosku 0,50 dkg. Naši včelaři preferují prodej medu přímo od včelaře, tzn. „prodej ze dvora“. Tím je zaručena jeho kvalita, je bez jakýchkoli příměsí.

Každoročně se včelaři scházejí na své výroční členské schůzi. V roce 2006 se tato konala v kulturním domě ve Slatině. Mnozí členové ze vzdálených obcí byli tehdy ve Slatině poprvé. Letos 8. března bude výroční schůze v Bítově. Hostitelem je vždy obecní zastupitelstvo. Obě tato zastupitelstva poskytla svým členům finanční příspěvek na zakoupení přístroje pro léčení včelstev aerosolem, za což jim ZO děkuje. Přispěli tak ke zlepšení zdravotního stavu včel, které díky tomu mohou celoročně opylovat kvetoucí stromy, zemědělské plodiny a bez nichž by byl život těžký.

Výbor ZO ČSV o. s. Bílovec děkuje i včelařským důvěrníkům Miroslavu Vaňkovi a Mojmíru Klosovi za jejich obětavou činnost v obci.